Dinopark Twente, Enschede

Op een gewoonlijk onbereikbaar stuk van Twente Airport verrees van 13 juli tot en met 25 augustus 2019 een waar Jurassic Park – maar dan een stuk minder gevaarlijk. Zo’n 57 bewegende robot-dino’s brulden hier te midden van begroeide bunkers uit de koude oorlog alsof ze nooit anders hadden gedaan. De verhalende opzet en de unieke locatie van het tijdelijke Dinopark Twente Airport bleek goed voor maar liefst 35.000 bezoekers – voornamelijk héle blije kinderen. De missie van initiatiefnemer Tim Lammers is geslaagd!

Tim (marketing manager bij Burgers’ Zoo) vond namelijk dat zijn woonplaats Enschede het als evenementenstad prima deed, maar dat er voor zijn kinderen nog niet altijd veel te beleven viel. Doordat deze kudde robot-dino’s ook tijdelijk bij Burgers Zoo had gestaan, ontstond het idee voor het Dinopark en wist Tim de zogeheten animatronics opnieuw van hun particuliere eigenaar te lenen. Ook de vliegbasis was snel overstag, en raadde in plaats van haar vaste evenementenlocatie het huidige ruige stuk met ongerepte uitstraling aan als ideale habitat voor dinosauriërs. Een fantastische combinatie, Dinopark Twente was geboren.

Binnen zo’n 1,5e maand bezochten tienduizenden dinoliefhebbers het park. Opa’s en oma’s met hun kleinkinderen, ouders met hun kids, die-hard dinofans en zelfs twee toeristen uit Singapore kwamen foto’s maken met de dino’s. De grote populariteit was natuurlijk een aangename verrassing, maar daar werd ook hard aan gewerkt. Al in de aanloop naar de opening werd het park in Twente flink op de kaart gezet. In de binnenstad van Enschede kon je een dinoroute lopen waarbij je de voetstappen van een T-rex volgde, bij lokale ondernemers als Van der Poel kon je dino-ijs eten en bij restaurant Klein Afrika was het genieten van dino-pannenkoeken. Zo werd de regio al flink enthousiast gemaakt voor het Dinopark, waar ingehuurde acteurs als echte wetenschappers dino’s ‘kloonden’ en bezoekers zo veel mogelijk betrokken bij het verhaal.

Gehuurde mobiele kassa's

De samenwerkingen met lokale ondernemers waren voor het park erg belangrijk: van zitkussens en stoelen tot de kassasystemen bij de ingang en het horecapunt. Tim zocht bewust naar partners uit de omgeving, om het project nog meer écht van de regio te maken. De samenwerking met Eijsink beviel hierbij goed. “Ook vanuit Eijsink merkte ik het enthousiasme en de drive om een succes van Dinopark Twente te maken. We hebben mobiele kassakoffers geleend en dat werkte mooi. De service was ook goud en ik heb onze contactpersonen allemaal tussen de dinosauriërs een handje mogen schudden. Niet vanwege de apparatuur, maar vanwege de betrokkenheid, omdat ze zelf ook dino’s kwamen spotten!”

Eind augustus sloten de deuren, vertrokken de doktoren en kregen de dino’s weer rust. Tim blikt tevreden terug. “Een jaar geleden startten we met dit project en ik kan me de geruststellende quote van een bekende van me nog herinneren: ‘Er is een reden dat K3 pas als laatste is uitverkocht in Enschede...’. Dat motiveerde me des te meer om een mooi evenement voor kids in Twente neer te zetten. Met ruim 35.000 bezoekers, veel enthousiaste en blije kinderen en een rugzak vol ervaring. Echt genieten vind ik altijd moeilijk, ik heb meestal mijn vizier vooruit staan. Maar vanzelfsprekend ben ik best een beetje trots op wat we samen neer hebben gezet en hoe Twente het initiatief heeft omarmd. We hadden ook een fantastische locatie, mooie objecten en een goed verhaal. Daarnaast hadden we een instagrammable product waardoor we naast de traditionele PR ook erg veel profijt van word-of-mouth reclame hadden. Onze camping waar je ’s nachts dino’s kon komen spotten was ook binnen no-time uitverkocht, maar dat zat hem in schaarste en een bijzondere propositie. Dat was gewoon onwijs vet om te doen!”

Keert het tijdelijke Dinopark Twente misschien nog terug naar Enschede? Voorlopig niet, aldus Tim. “De dino’s gaan in winterslaap, althans voor mij. Dinopark Twente komt niet terug, daarvoor zijn nog geen plannen. Ik ben wel aan het broeden op een ander idee, maar het is eerst tijd voor vakantie en focus op het gezin. Want ik wil na de heftige zomer ook wel weer even vader zijn voor mijn
heerlijke dochters!”

Wil jij de verhuurkoffers van booq ook flexibel inzetten? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.